MakersClub opgericht in Hoogezand-Sappemeer

ultimaker-fully-assembled-3d-printer-1De MakersClub is begonnen om het idee voor een 3D printer op school en in het wijkcentrum te promoten als een van de finalisten van De Vonk van Hoogezand-Sappemeer 2015. Helaas hebben we geen geldbedrag gewonnen.

Een 3D printer is een door computer of processor aangestuurde machine die door gecoördineerd meerdere laagjes materiaal boven elkaar te spuiten of versmelten een driedimensionaal voorwerp kan produceren. De meeste 3D printers maken gebruik van filament, een soort rol met ABS plastic wat middels een verwarmde spuitmond (extruder) op een ondergrond wordt gespoten.

De maker-beweging is het knutselen, maken en uitvinden door te spelen, leren en creëren met oude en nieuwe technieken (zoals 3D printers) om al doende kennis en vaardigheden op te doen voor de toekomst.
Er is een groeiende behoefte aan mensen die kennis hebben van 3D ontwerpen en digitale fabrikagetechnieken, robotica en programmeren. De meeste Makers maken omdat het leuk is en omdat het kan. De MakersClub wil het Makersonderwijs en het efficiënt en duurzaam gebruik van machines en productiemiddelen (zoals 3D printers) stimuleren.

Omdat er op dit moment onvoldoende middelen beschikbaar zijn om alle scholen te voorzien van 3D printers is het voorstel om een aantal (collectieve / gedeelde) maker-ruimtes of FabLabs te creëren in wijkcentra voor kinderen in basis en voortgezet onderwijs en voor creatieve makers anderzijds. Het spelenderwijs leren omgaan met nieuwe technieken (het zgn. maak-onderwijs zou onderdeel van het onderwijs-curriculum moeten zijn.

petitie makeronderwijs
Petitie Makersonderwijs via Maker Education (www.makered.nl)

makers-club3De MakersClub HS zou het liefst structureel een aantal maker-ruimtes (maker-spaces) willen voorzien van computers, 3D printers en CNC laser-snijmachine die samen met ouders en vrijwilligers gebruikt kunnen worden op meerdere scholen en in wijkcentra in de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Expertise-ontwikkeling kan op dit moment ondermeer via FabLab Groningen, zelfstudie en via Instructables. Hopelijk kunnen we dit ouders, docenten en geïnteresseerden binnenkort ook aanbieden in Hoogezand-Sappemeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *