Howto: HA-installatie

Home Assistant installeren is niet moeilijk maar om je wat op weg te helpen met het opzetten er van volgt hier een korte handleiding. Installatie kan op allerlei apparaten maar omdat een Raspberry Pi meestal wel ergens ligt te versloffen gaan we die gebruiken.

    • om mee te beginnen heb je dus een RPI nodig, een snelle SD-kaart (8GB of meer) en een goede bijbehorende voeding
    • vervolgens volg je de instructies op deze webpagina  (kies de 64bits image)

Nadat je de geprepareerde SD-kaart in de RPI hebt gestopt en de RPI aangesloten hebt op je netwerk kun je de voeding aansluiten. Desgewenst kun je ook een monitor aansluiten om te zien of het installatie proces goed verloopt maar dat hoeft niet. Na enige tijd kun je naar het Home Assistant dashboard via http://homeassistant.local:8123/. Mocht dat nu niet werken dan kun je met behulp van een netwerk-scanner zoals https://www.advanced-ip-scanner.com/nl/ het ip-adres van je Raspberry opzoeken (mijn eigen Home Assistant staat bijvoorbeeld op 192.168.1.20). Ga nu naar je Home Assistant dashboard via een webbrowser: http://jouw-ip-adres:8123/ en volg de aanwijzingen op het scherm.

Het systeem is in het begin nog wat beperkt wat functionaliteit betreft maar dat gaan we even vlot veranderen door de ‘hassio-addons repository‘ toe te voegen, dit is snel te doen door hier te klikken. Na het toevoegen heb je ineens een hele hoop extra’s er bij!  Je kunt deze vinden onder http://jouw-ip-adres:8123/hassio/dashboard, om iets toe te voegen klik je rechts onderin op:.

Installeer vervolgens de volgende uitbreidingen (integrations geeft een totaal overzicht aan wat er allemaal te installeren is):

ESPHome, Samba, de File editor en de HA configuratie checker zijn een mooie start voor je Home Assistant avontuur. Via hun website kun je heel veel informatie vinden, ook YouTube staat helemaal vol met fraaie video’s waar van alles wordt uitgelegd. Home Assistant is super handig en verslavend. Ook voor diegene die regelmatig met Arduino spullen prutst is het ideaal, met behulp van de ESPHome integratie kun je heel snel allerlei Arduino projecten opzetten waarvan je dan de output (sensoren e.d.) in Home Assistant kunt weergeven.

Succes!

😉 Arthur K.