Home Assistant

Home Assistant

Home Assistant installatie (opensource Domotica software)

Er zijn allerlei Domotica systemen te koop, erg mooi allemaal maar wel prijzig en je zit meestal vast aan de mogelijkheden en beperkingen van het aangeschafte systeem. Het kan echter ook anders: de opensource software gemeenschap biedt een scala aan goede (gratis) Domotica software pakketten aan.

Wat kun je allemaal met Domotica?

Eh, veel… Je hele huis kun je slim maken: automatisch schakelende lampen die aan of uit gaan op basis van bepaalde triggers: deurcontacten, bewegingssensoren, op tijd, etc. Wellicht heb je een zonnescherm, gordijnen, rolluiken, een aquarium, een vijver of wat anders: je kunt daar ook allemaal leuke Domotica dingen mee doen. Heb je een slimme meter en/of zonnepanelen: die data is allemaal uit te lezen, al dan niet met wat (goedkope) elektronica. Je hebt al wat van HUE apparatuur, Klik-aan-klik-uit spullen, Z-Wave of Zigbee sensoren o.i.d. ? Ook allemaal te koppelen!

 

 

Hardware

Home Assistant draait al prima op een Raspberry Pi3, maar als je van plan bent om je echt helemaal uit te leven met Domotica dan zal blijken dat de Raspberry Pi3 al snel een maatje te klein is. Helemaal na installatie van de niet persé nodig zijnde maar wel erg handige en leuke tools zoals Node-Red, Influxdb, Glances en Grafana wordt de respons van Home Assistant super traag als deze op een Raspberry Pi3 is geïnstalleerd en valt er eigenlijk niet meer mee te werken.
Ook is het mogelijk om Home Assistant op een Synology server te installeren, via onderstaande link kun je vrij simpel de standaard versie van Home Assistant installeren. Eerlijk gezegd is het beter om je Domotica op een aparte server te hebben draaien.

De meeste Home Assistant gebruikers stappen al snel over van een Raspberry Pi3 naar een Raspberry Pi4 of nog beter een NUC server: die heb je in alle soorten en prijsklassen. Als je deze mini-computer voornamelijk voor je Domotica wilt gaan gebruiken dan heb je echt geen duur exemplaar nodig. Heb zelf deze gekocht: Intel Arches Canyon NUC6CAYH. Deze kost momenteel (september 2019) €140, er moet nog wat geheugen bij gekocht worden (2x4GB of 1x8GB) en bij voorkeur een SSD-schijf van bijvoorbeeld 256GB. Een gewone Sata 2,5” harddisk kan ook natuurlijk. Mooie van deze mini-computer is dat je deze in je meterkast aan de muur kunt schroeven met de bijgeleverde bevestigingsplaat en het ding heel weinig stroom gebruikt.
Op de NUC kun je dus binnen 10 minuten de Home Assistant Hass.io image installeren, wat je ook nog kunt doen is om de NUC eerst te voorzien van virtualisatie: niet nodig maar wel leuk en handig. Dit laatste is meer voor de gevorderden onder ons. Deze NUC is hier snel genoeg voor, je merkt er niets van.

Home Assistant installatie

Home Assistant (https://www.home-assistant.io) is o.a. op een Raspberry Pi3 (of hoger) te installeren. Er zijn kant-en-klare images te downloaden op de bovenstaande website. Nu zijn er 2 verschillende Home Assistant versies, de standaard versie (welke bijvoorbeeld op een Synology server is te installeren) en de Hass.io versie.

De Home Assistant website is zeer uitgebreid, de documentatie is up-to-date en elke 2 weken is er een software update die met 1 klik is te installeren.
Voorbeelden van andere Home Assistant gebruikers kun je hier vinden: https://www.home-assistant.io/cookbook/

Zo maar wat voorbeelden van handige aanvullingen

Het leuke van Home Assistant dat het standaard al veel apparatuur automatisch herkend, de community is zeer groot en op internet en YouTube kun je alle info vinden die je maar nodig hebt. Na een tijdje zou je ook nog al je Arduino en ESP spul kunnen toevoegen om zo meer goedkope sensoren aan je domotica toe te kunnen voegen.  En voor diegene die er nog meer uit willen halen is Node-Red ook in Home Assistant te installeren, de mogelijkheden daarmee zijn eindeloos: enige beperking is je eigen fantasie!

Veel plezier er mee!

😉 Arthur K.